Friday, April 23, 2010

Sindiket Wang..!

Arini dapat kabar.. suami rakan sekerja aku kena curik duitnya dari akaun.. kebetulan org tu mmg mintak no akaun dia.. dan dia yang dalam keadaan mamai2 baru bangun tido.. dan tak perasan niat org tak bertanggungjawab ni.. bagi la no akaun.. dan semalam.. bila dia nak kuar duit.. RM4000 duit dia dh disonglap.. kuang ajo betul la org ni.. sian la org tu.. dh la duit pencen n duit perbelanjaan harian.. hasil titik peluh.. diambik sewenangnya org yang tak berhak.. mmg kena berhati2.. itu sbb skang kat bank.. selalu diorg tampal info jangan bagi no akaun atau no kad bank pada org yang tak dikenali atau sebarang panggian telefon yang tidak tahu kesahihannya..

Aku penah layan mamat yang pernah buat kerja ni.. dia call bgtau aku menang cabutan bertuah CELCOM n menang RM16,000. Mula-mula dia mintak no akaun.. aku taknak bg.. pastu agaknya dia dah tau org mmg jarang nak bg no akaun.. dia pengaruh mintak no kad bank.. jadi aku layan je.. aku bg no kad bank..yang pelik nya.. nak masukkan duit kat akaun.. apa la data yang dia boleh dapat dari no kad bank.. pastu nak masukkan duit.. tp paksa kita pegi ATM untuk dia buat transfer..kalo nak transfer duit.. transfer je la.. apa kaitan mentransfer duit ngan kena g ATM. Aku pun layan je.. nak tgk apa yang dia suh buat kat ATM.. rupa2nya.. dia suruh kita masukkan pin utk permulaan MAYBANK2U. Kalau siapa yang mmg dh ada akaun MAYBANK2U.. mmg tak boleh.. tp yang tak pernah buat mmg boleh terkena.. sbb.. bila first time login kat MAYBANK2U kena masukkan no kad bank dengan pin yang kita dah register kat ATM tadi. jadi.. secara automatik dia boleh dapat semua detail akaun bank kita..dan dia mungkin ada cara utk transfer semua duit dari akaun kita.. kalau ikut logik.. bila nak buat sebarang transaction dari bank secara online, kita mesti masukkan no TAC terlebih dulu.. tp aku rasa mungkin diorg ada cara utk hack akaun bank kita.. aku rasa sapa dah biasa guna online banking.. dia akan faham..

Jadiknya.. hati2 la kawan2.. skang ni macam2 org ada.. n mmg amat2 bahaya.. moga org yang tak bertanggungjawab tu cepat ditangkap..

2 comments:

TotYati said...

uish... betul mmg kena berhati2 skrg ni.

Aku Lieya said...

tau takpe.. kesian kakak tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

By :
Free Blog Templates