Sunday, June 13, 2010

Nikmat Kurniaan Allah..

Hari ni aku nak kongsi sket sesuatu kebesaran yang Allah dah berikan..cuba korang peratikan gambar2 kat bawah ni..

Garisan2 dan bentuk2 segi empat dan segi tiga tu.. aku yang tlg lukis kan.. tp yang meletakkan bulat2 tu.. anak buah aku yang baru berumur 2 tahun 7 bulan.. kalau diikutkan akal fikiran..budak yang baru berumur 2 thn lebih.. macam mana dia boleh terfikir untuk meletakkan bulatan2 tu pada hujung garisan dan bucu 2 segi tiga dan segi empat.. Alhamdulillah.. itu la kelebihan yang Allah berikan dan masya'Allah.. seorg budak yang baru berumur 2 tahun 7 bulan dah boleh menggunakan akal dan fikirannya dengan sebaiknya.. Aku pun happy bila tgk perkembangan anak buah aku.. Dia pun boleh bernyanyi ABC dan 123 dengan baik... walaupun ada la skip 1 2 huruf atau nombor.. kekeke.. tp itu mmg perkembangan yang amat2 baik pada usia dia macam tu..mengenal kan kanak2 dengan huruf dan nombor pada peringkat awal mmg sangat bagus.. aku tak maksudkan utk 'push' kanak2 tu.. tp blh je sambil2 dia bermain kita mengajar dia mengenal huruf dan nombor...Ini la dia gambar si cilik anak buah aku Intan Nurfarhana yang mengecop bulat2 pada lukisan2 tu..dan dia mmg minat sangat dengan board tu.. kakak.. mamangah doakan.. bila kakak besar nanti.. kakak akan jadi budak yang baik..bijak dan pandai.. Mamangah sayang dan rindu kat kakak selalu...

Yang ni pulak adiknya.. Iskandar Shah.. 11 bulan.. sedang belajar nak berjalan.. Tak sabar rasanya nak tgk perkembangan Iskandar pulak.. Iskandar.. mamangah pun doakan Iskandar akan jadi budak yang baik, bijak dan pandai...mamangah pun sayang dan rindu selalu kat Iskandar..

Sejak aku mula mengajar kat sekolah rendah ni.. pastu mengajar pulak Pemulihan Khas dan bergaul dengan kawan2 di pra-sekolah dan pendidikan khas.. aku mmg tertarik dengan perkembangan awal kanak2.. mana tau satu hari aku bleh wat research tentang perkembangan awal kanak2.. tp dikaitkan dengan pemulihan dan pendidikan khas.. insya'Allah.. :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

By :
Free Blog Templates